Rijst, met iets bij. |
|
Heel veel mensen weten slechts twee zaken over Vietnam. Dat het land een lange en pijnlijke oorlog meegemaakt heeft en dat het een heerlijke keuken heeft. Die Vietnamese keuken ontleent haar rijkdom aan de geschiedenis en de geografie van het land. De lange landsgrenzen en de enorme kustlijn hebben er voor gezorgd dat het land open lag voor de voordelen en gevaren van buitenlandse invloeden. De duizendjarige chinese overheersing heeft natuurlijk, ook in de keuken haar stempel gedrukt. Vietnamezen hebben leren roerbakken in olie en hebben zich het gebruik van stokjes eigen gemaakt. Bovendien is de vietnamese keuken steed blijven evolueren, ook onder het meer recente koloniale verleden. Franse baguettes zijn dan ook geen onbekende. Een maaltijd bestaat eigenlijk steeds uit rijst “met iets bij”.Dat “met iets bij” kan vlees, vis groenten, fruit of om het even wat. |
|
In het slechtse geval is het enkel nuoc mam. Deze vissaus is een essentiëel onderdeel van het smakenpalet. Ze kan het best omschreven worden als het vocht onttrokken aan gefermenteerde vis en wordt gebruikt als smaakmaker, dipsaus of in de plaats van zout. |