"Geef een mens een vis en je geeft hem één dag te eten.

 Leer hem vissen en hij zal voor de rest van zijn dagen te eten hebben."

HomeProjectenGezondheidszorgChirurgische ingreep

Chirurgische ingreep

"Medische ingreep bij gehandicapte kinderen"

De kinderen

Er zijn in Vietnam zeer veel arme kinderen die wachten op een diagnose van hun handicap en op een operatie indien die mogelijk is. Een grote, meestal onoverbrugbare hindernis, is de financiering van de operatie en de nabehandeling.

Als start van het project in 2004 beslist DONXA te werken met 500 kinderen uit de database van de Disabled Children Relief Association in Hanoi. Deze kinderen werden in kaart gebracht door VIETCOT. Deze kinderen komen allemaal uit arme gezinnen in de buurt van Hanoi en wachten om een orthopedische, chirurgische ingreep te kunnen ondergaan.

Deze kinderen hebben meestal een afwijking aan de gewrichten of te korte pezen waardoor ze het enkelgewricht of kniegewricht niet kunnen buigen of waardoor de gewrichten in een verkeerde positie staan. Hetzelfde geldt voor de gewrichten van de armen, nl. de elleboog en de pols.

Ondertussen werden ook reeds kinderen uit andere regio's via een door Donxa gefinancierde chirurgische ingreep geholpen.

img_2933kl 

 

 img_2938kl

Werkwijze

Donxa krijgt voor dit project de medewerking van een hospitaal in Hanoi. Zij staan borg voor het verlenen van alle faciliteiten en voor het uitvoeren van de ingrepen. Hierdoor wordt de projectkost tot 50% teruggebracht. Verder worden gespecialiseerde chirurgen ingeschakeld zodat de medische ingrepen in de best mogelijke omstandigheden kunnen worden uitgevoerd.

Naar aanleiding van dit project heeft DONXA een werkrelatie opgebouwd met meerdere gespecialiseerde hospitalen om zo de ingrepen voor gehandicapte kinderen in de toekomst nog vlotter te laten verlopen.

DONXA zal per district en volgens prioriteit de operaties stap voor stap laten uitvoeren.
Om de prioriteiten te kunnen bepalen, bezoeken DONXA medewerkers samen met afgevaardigden van de associatie voor gehandicapte kinderen en een chirurg de kinderen om een eerste selectie naar dringendheid en mogelijkheid tot operatie te onderzoeken.

In een volgende stap worden de geselecteerde kinderen tijdens een hospitaalbezoek volledig gecheckt door het nemen van scans enz. Daarna worden de geselecteerde kinderen volgens prioriteit ingepland voor de chirurgische ingreep. De aanpak van dit medisch project is dus zeer grondig en garandeetd zo een grote kans op het slagen van de ingreep.

De resultaten van dergelijke orthopedische ingrepen zijn verbijsterend te noemen. Kinderen die voordien hun benen niet konden gebruiken kunnen nu, slechts 1 maand na de ingreep, zelfstandig stappen. Zelfs zonder hulpmiddelen...

img_2509kl 

 

img_3048kl 

Realisatie

DONXA neemt de kosten voor de medische check, de ingreep, de revalidatie (die tot een jaar kan duren) en eventueel ook de orthopedische hulpmiddelen voor zijn rekening. Ook de verplaatsing van en naar het hospitaal wordt door DONXA geregeld. Familieleden krijgen voldoende ondersteuning en toelichting en verblijven samen met het kind in het hospitaal tijdens de peroiode van de ingreep.

De gemiddelde kost per kind bedraagt zo’n 400 euro voor de volledige behandeling.

img_2638kl 

 

 img_2648kl

Een Overzicht

Juni 2004
Na een vergadering met meneer Hai van de Disabled Children Relief Association (associatie van gehandicapte kinderen) blijkt dat er in Hanoi 500 gehandicapte kinderen wachten op een operatie.

De kostprijs van een operatie kost gemiddeld 200 euro per kind. De kostprijs van een volledige behandeling, inclusief revalidatie, opvolging en orthopedische hulpmiddelen, loopt op tot gemiddeld 400 euro per kind.

DONXA wil graag investeren in de gezondheid van deze gehandicapte kinderen. Maar een groep van 500 kinderen laten opereren brengt een reuzegrote kost met zich mee. DONXA heeft nu reeds een toezegging gedaan van 5.000 euro, maar hoopt tegen het einde van het jaar zo’n 100 operaties te kunnen financieren.

Juli 2004

De eerste 7 kinderen worden geopereerd.

2005 en daarna

DONXA heeft sinds 2004 al heel wat levensverbeterende ingrepen bij kinderen uit talrijke locaties laten uitvoeren. DONXA gelooft zeer sterk in het nut van deze chirurgische ingrepen en wil op die manier ook deze kinderen een kans op een toekomst bieden.

Sinds 2009 heeft Donxa het actie terrein voor de chirurgische ingrepen verlegd naar meer afgelegen arme gebieden in het Noord-Westen van Vietnam. Donxa gaat hiervoor, als eerst stap in het project, met een team van dokters naar de kinderen in de afgelegen gebieden om een medische check uit te voeren en de kinderen die door een orthopedische chirurgische ingreep kunnen geholpen worden in kaart te brengen.

Er is nog zeer veel geld nodig om de talrijke arme gehandicapte kinderen een levensverbeterende ingreep te laten ondergaan. Indien je dit continue Donxa project wil steunen aarzel dan niet kontakt op te nemen met Donxa ,of geld over te maken op de Donxa rekening met vermelding "Steun chirurgische ingrepen".


Sponsors

LOGO_DelawareConsulting3KLtekstzwart

 

Ga naar boven
Adres : DONXA vzw - Molenstraat 12 -2440 Geel (Belgie)
GSM : +32 475495456
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : www.donxa.be
Disclaimer